24 Μαρτίου 2012

Αδέσποτα ζώα

Αδέσποτα ζώα 

 Τα αδέσποτα ζώα είναι κάποια ζώα (σκυλιά , γάτες), που είναι παρατημένα από τα αφεντικά τους. Αυτά τα ζώα περιπλανιούνται στους δρόμους, όπου κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, τις αρρώστιες και από τα αυτοκίνητα που τα χτυπάνε. Δεν κινδυνεύουν μόνο τα ζώα αλλά και οι άνθρωποι από τα δαγκώματά τους.
Τα αδέσποτα ζώα δημιουργούνται, όταν οι άνθρωποι τα παρατάνε στους δρόμους, επειδή τα βαριούνται ή όταν εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες των ζώων τα μικρά τους, γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.
Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα των αδέσποτων, δεν έχουμε παρά να λύσουμε το παρακάτω πρόβλημα:
«Η μέση σκύλα έχει δύο γέννες το χρόνο και γεννάει 6 σκυλάκια περίπου την κάθε φορά, δηλαδή γεννάει 12 σκυλάκια το χρόνο. Υπόθεσε ότι από την κάθε γέννα βγαίνουν τρία θηλυκά και τρία αρσενικά.»
Προσποιηθείτε ότι έχετε μια σκυλίτσα. 1
Την άνοιξη γεννάει 6 σκυλάκια: 3 αρσενικά και 3 θηλυκά. + 6
Σύνολο 7

Το φθινόπωρο η σκυλίτσα έχει τη δεύτερη γέννα της, με άλλα 6 σκυλάκια. 6
Και οι 3 κόρες της έχουν 6 σκυλάκια η κάθε μια (3 Χ 6) . +18
Σύνολο 24

Την επόμενη άνοιξη η σκυλίτσα σας έχει την τρίτη γέννα της, με άλλα 6 σκυλάκια. 6
Και οι 6 κόρες της έχουν 6 σκυλάκια η κάθε μια (6 Χ 6). 36
Και οι 9 εγγονές της έχουν 6 σκυλάκια η κάθε μια (9 Χ 6) + 54
Σύνολο 96

Το επόμενο φθινόπωρο η σκυλίτσα σας έχει την τέταρτη γέννα της, άλλα 6 σκυλάκια 6
Οι 9 κόρες της έχουν 6 σκυλάκια η κάθε μια (9 Χ 6). 54
Και οι 54 εγγονές και δισεγγονές της έχουν 6 σκυλάκια η κάθε μια (54 Χ 6) + 324
Σύνολο 384

Ο αριθμός των σκυλιών που θα γεννηθούν σε δύο χρόνια από μια μόνο από μια σκυλίτσα είναι: 7 + 24 + 96 + 384 = 511.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων με το να μην τα παρατάμε στους δρόμους, όταν γεννάνε μικρά, να τα δίνουμε σε κάποιο συγγενή ή φίλο, όταν παίρνουμε ένα ζώο, να είμαστε σίγουροι ότι θα το κρατήσουμε μέχρι το θάνατό του. Οι δήμοι θα πρέπει να τα μαζεύουν και να τα βάζουν σε καταφύγια ζώων.
Ένας άλλος τρόπος, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, είναι η στείρωση. Για να μάθουμε περισσότερα, επισκεφτήκαμε τον κτηνίατρο κ. Γιάννη Μαραντίδη και του πήραμε συνέντευξη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι η στείρωση ενός ζώου και πώς γίνεται;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η στείρωση είναι το σταμάτημα της αναπαραγωγής. Στα παραγωγικά ζώα δε γίνεται στείρωση. Γίνεται στείρωση συνήθως στα σκυλάκια και στα γατάκια. Πώς γίνεται η στείρωση; Στα αρσενικά βγάζουμε με εγχείρηση τους όρχεις, όπου παράγονται τα σπερματοζωάρια. Στα θηλυκά βγάζουμε τις ωοθήκες, όπου παράγονται τα ωάρια. Αυτό ονομάζεται ολική στείρωση, δηλαδή το ζώο δε θα ξαναγεννήσει σε όλη του τη ζωή. Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος να γίνει η στείρωση στα θηλυκά με μια ένεση. Η ένεση αυτή δεν αφήνει το θηλυκό ζώο να έχει περίοδο, δηλαδή να παράγει ωάρια. Αυτή η ένεση γίνεται δύο φορές το χρόνο (Ιούλιο με Αύγουστο και Ιανουάριο), την εποχή που τα ζώα αναπαράγονται.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πονάει το ζώο, όταν του κάνουν στείρωση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ένεση κρατάει ένα λεπτό και δεν πονάει καθόλου. Η χειρουργική επέμβαση κρατάει 2 – 3 ώρες και πονάει. Αλλά σήμερα με τα φάρμακα που έχουμε, συνήθως, δεν καταλαβαίνει τίποτα το ζώο, γιατί γίνεται γενική νάρκωση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσες μέρες πρέπει να περάσουν, για να γίνει το ζώο καλά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν κάνουμε την ένεση, δε χρειάζεται καθόλου χρόνο. Όταν κάνουμε εγχείρηση, το ζώο θέλει 10 έως 14 ημέρες για πλήρη ανάρρωση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο κοστίζει η στείρωση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν κάνουμε ένεση, κοστίζει 10 με 12 € ανάλογα με το βάρος του ζώου. Αυτό γίνεται 2 φορές το χρόνο. Η εγχείρηση κοστίζει 100 με 120 € για το σκυλί μαζί με τα φάρμακα. Περίπου το ίδιο κοστίζει και η εγχείρηση για τα γατιά.

Πηγη: http://dim-rizou.pel.sch.gr/ergasies/zoa/page08.html

2 σχόλια:

  1. παρεπιπτοντως...εκανα μια τεραστια βολτα με το σκυλακι μου στα περιχορα των Γρεβενων μηπος και βρω κανενα αδεσποτακι που χρειαζοταν βοηθεια...και ετσι διαπιστωσα οτι οι φολες εκαναν καλα την δουλεια τους..δεν υπαρχει κουταβι ουτε για διγμα...οσο για ενηλικα...4 ειδα μονο και επαθα σοκ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως το λες Χριστινα..κανα2 ηλικιωμενα μειναν....Παντα κανουν καλα την δουλεια τους οι φωλες..οπως και περυσι...Που το μονο κουταβι που εμεινε ζωντανο ειναι η μπονυ μου, που την μαζεψα απ'εξω κ γλυωτωσε...Και οχι μονο και πριν μισο χρονο την πηγενα βολτα κ εφαγε φωλα εκει γυρο απ'το σπιτι μου..Εσυ ξερεις..Μαζι τρεχαμε νυχτιατικα στα φαρμακεια να παρουμε ενσεσεις...Και ευτυχος την γλυτωσαμε την κοπελιτσα μου..Δεν εχουν αφησει ζωντανο για ζωντανο..Δεν ειναι ανθρωποι αυτοι..Απορω με τι καρδια..?τι ψυχη κανουν κατι τετοιο σ'αυτες τις ψυχουλες...???

      Διαγραφή